Poznaj drzewo po liściu

Jak już pewnie zdążyłeś zauważyć, w Lesie Odkrywców rośnie wiele gatunków drzew. Przyglądając się im dokładnie, zobaczysz jak bardzo różnorodny kształt mają ich liście. Żeby Ci to przybliżyć, poniżej zamieszczamy małą ściągawkę.

Brzoza brodawkowata (Betula pendula; ang. silver birch) ma po 2–3 liście na krótkopędach, o trójkątnym lub rombowym kształcie, wielkości od 3 do 7 cm długości. Mają szeroko linowatą nasadę. Są podwójnie piłkowane, nagie, a czasem nieco szorstkie. Najmłodsze liście są lepkie.

Liście jarząbu pospolitego (Sorbus auccuparia; ang. rowan) złożone są z od 9 do 15 listków, zwykle pojedynczo piłkowanych, u nasady całobrzegich, a od spodu szarawo owłosionych.

Jesion wyniosły (Fraxinus Excelsior; ang. ash) ma liście złożone z od 7 do 11, a czasem 15 wąsko jajowatych, siedzących listków z karbowano-piłkowanym brzegiem. Od spodu są owłosione i mają wypukłe nerwy.

Klon zwyczajny (Acer platanoides; ang. norway maple) ma 5-klapowe liście, o średnicy od 10 do 20 cm. Klapy mają wyciągnięte, ostre końce, a wcięcia pomiędzy nimi są łukowate i zaokrąglone. Klapy są brzegiem odległe, grubo ząbkowane.

Liście lipy drobnolistnej (Tilia cordata; ang. small-leaved lime) są małe — mają od 3 do 7, czasem 9 cm długości. Na szczycie są nagle zaostrzone i wyciągnięte w długi wierzchołek. Brzegi mają piłkowane. Z wierzchu są matowo zielone, spodem zaś sinawe i nagie, poza brązowymi „bródkami”.

Olsza czarna (Alnus glutinosa; ang. black alder) ma owalne lub odwrotnie jajowate liście o długości od 4 do 10 cm. Na szczycie są wycięte, a u nasady szeroko klinowate. Górna strona jest błyszcząca, dolna jest matowo zielona z kępkami włosków w kątach nerwów. Brzeg liści jest grubo, podwójnie ząbkowany.

Hej, Poszukiwaczu!

Poszukaj w Lesie Odkrywców drzew wymienionych na tej tablicy i szczególnie skup się na liściach. Czy uda Ci się odnaleźć je wszystkie?

Liściasta ciekawostka

Dawniej suszonymi liśćmi klonu pospolitego karmiono zwierzęta domowe i używano ich do aromatyzowania chleba. Sporadycznie klon stosowano także w medycynie ludowej — świeże liście gotowane w mleku przykładano na oparzenia, korę gotowaną w occie żuto przy bólach zębów, a sok klonowy pito dla wzmocnienia organizmu.